Άνω Μαμουλάδα

Άνω Μαμουλάδα

Το χωριό είναι κτισμένο στην ανατολική πλευρά του ορούς Ριγάνι σε υψόμετρο 850 μ., σε μια πλαγιά κατάφυτη από οπωροφόρα δένδρα και άφθονα νερά που αναβλύζουν σε πολλά σημεία του βουνού. Μικρό πέ­τρινα σπίτια, σκεπασμένα με πλάκες από σχιστόλιθο, χωμένα μέσα στις φυλλωσιές δένδρων όπου μόνο το λάλημα του πετεινού και ο απόμακρος ήχος κουδουνίσματος μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων, στο απομονωμένο και ήσυχο αυτό μέρος.

Στη μέση του χωριού κάτω οπό τον ίσκιο ενός υπεραιωνόβιου πλάτανου η εκκλησία του χωρίου, οι Δώδεκα Απόστολοι. Δύο χιλιόμετρα βόρεια ο συνοικισμός Πουρί με τα εύπορα κήπια. Ένα χιλιόμετρο χαμηλότερα Ν.Α. μέσα σε μια βαθιά χαράδρα ο συνοικισμού Μύλοι, όπου υπάρχουν άφθονα νερά που κινούσαν ονομαστούς μύλους. Όπου άλεθαν το καλαμπόκι και το σιτάρι τους οι κάτοικοι όλων των χωριών του Βενέτικου.

Στην είσοδο του χωριού η κρυόβρυση Μηλιούλι δροσίζει κάθε επισκέπτη. Η πηγή αυτή, με την παλιά ωραία πέτρινη βρύση άλλαξε θέση, αφού όταν έφθασε ο κοινοτικός δρόμος τη "γονάτισε" για να περάσει πάνω της. Στα χαμηλώματα ξεφυτρώνουν από τη γη συχνά άμπλες.

Σήμερα η Άνω Μαμουλάδα κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από τους κτηνοτρόφους και αρκετούς κατοίκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είτε επισκεύασαν τα λιθόκτιστα σπίτια τους είτε κατασκεύασαν καινούργια για να παραθερίζουν. Το χω­ριό τους καλοκαιρινούς μήνες δίνει την όψη και την ατμόσφαιρα της παλιάς καλής εποχής, τουλάχιστον από τον αριθμό των κατοίκων. Τα ήθη και έθιμα είναι προσαρμοσμένα στον καινούργιο τρόπο ζωής.